середа, 31 липня 2024 р.

#Книга_тижня. "Маленький принц" Антуана де Сент-Екзюпері.

 

    80 років тому, 31 липня 1944 року Антуан де Сент-Екзюпері вирушив з аеродрому Борго на острові Корсика в розвідувальний політ, з якого не повернувся… Це був останній політ знаменитого французького письменника, журналіста, сценариста, філософа,винахідника, відважного льотчика.

    До кінця XX століття Екзюпері вважали зниклим безвісти, однак 1998 року з'явилося підтвердження його смерті.

    У 1998 році у сітку рибалки Жана-Клода Б'янко потрапив браслет Антуана, який став ключем до підтвердження його смерті. У травні 2000 року дайвер Люк Ванрел знайшов рештки літака Антуана Lockheed P-38 Lightning на глибині 70 метрів. Зараз ці уламки зберігаються у музеї авіації та космонавтики в паризькому передмісті Ле Бурже.

    «Мале́нький принц» (фр. Le Petit Prince) — повість-казка, написана та проілюстрована французьким письменником та військовим пілотом Антуаном де Сент-Екзюпері. Була вперше опублікована англійською та французькою мовами в США у квітні 1943 року видавництвом Reynal & Hitchcock. У Франції часів режиму Віші твори Сент-Екзюпері були під забороною, тож на батьківщині письменика повість була опублікована в 1945 році, вже після його смерті. Сюжет зачіпає теми самотності, дружби, кохання та втрати, розповідаючи про хлопчика на ім'я «Маленький принц», який відвідує різні планети, зокрема Землю. Незважаючи на стиль дитячої книги, головний герой розмірковує про філософські теми: життя, дорослішання і людську природу.

    Книга стала найуспішнішим твором Сент-Екзюпері, розійшовшись близько 140 мільйонами примірників по всьому світу, що зробило її однією із найпопулярніших книг в історії. Працю було перекладено понад 505 різними мовами та діалектами; серед книг з найбільшою кількістю опублікованих перекладів, вона поступається лише Біблії.

    Образ Маленького принца одночасно є автобіграфічним, який дещо відсторонений від дорослого автора-льотчика. Цей образ народжений з суму за помираючим у дорослому Антуані маленьким Тоніо – нащадком шляхетного роду, якого у родині за світле у дитинстві волосся називали «Королем-Сонце», а в коледжі – Лунатиком за звичку часто і довго дивитися на зоряне небо. Словосполучення «Маленький принц» зустрічається ще у «Планеті людей» (також інші образи і думки). У присвяті  Леонові Верту  Екзюпері пише: «… дорослі спершу були дітьми, хоч мало хто з них про те памятає»…

     В цей день, 31 липня, нашою #Книга_ тижня є чудове видання «Маленького принца» у перекладі українською Олега Жупанського. Книга видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Отже,погортаймо сторінки книги, роздивимось чудові ілюстрації Владислава Єрко, згадаймо крилаті фрази Антуана де Сент-Екзюпері.



Немає коментарів:

Дописати коментар