вівторок, 6 серпня 2024 р.

#Цікавинки з часопису "Країна". Павел Делонг.

 

    Павел Делонг – польський актор та режисер. Народився у Кракові в родині музиканта. Закінчив Краківську академію театрального мистецтва ім. Станіслава Виспянського. Знімався в американських, французьких, угорських, чеських, українських, білоруських, російських фільмах і серіалах.

     Одним із перших його фільмів була американська історична драма «Список Шиндлера» режисера Стівена Спілберга. У польському фільмі «Камо грядеши» режисера Єжи Кавалеровича зіграв головну роль політичного й військового діяча Марка Вініція. У 10-серійній українсько-польській історичній драмі «Кава з кардамоном» – польського графа Адама Родзінського. Грав на сценах Сучасного театру, Театру Презентацій та Театру «Повшехни» у Вроцлаві, театру «На волі» у Варшаві.

     Як режисер 2018 р. зняв фільм «Народжені з шаблею», який канал History Chanel транслював у 34 країнах світу.

     Захоплюється кінними спортом, тенісом.

     У липневому номері часопису «Країна» (№ 13, 2024) опубліковано інтерв’ю з Павлом Делонгом, в якому він ділиться думками стосовно російсько-української війни, України та українців. З деякими із них пропонуємо ознайомитися Вам, наші читачі.

     « На початку війни я не стояв осторонь, а розповів історію за допомогою документального фільму «Усе буде добре» з циклу «Людина до людини». Фільм про українських матерів і дітей із Донеччини й Запоріжжя, які втекли від війни. Було важко навіть слухати ці історії. Але я тому й назвав так фільм, бо вірю, що у вас все неодмінно буде добре...Часом необхідні одна-дві фрази, щоб повернути людині впевненість у її силі, тому фільм починається з голосу дівчини, яка каже: «Ми все витримаємо й переможемо».

     «…Там, де є імперіалізм, там обов’язково є ворог. Режими завжди будують на великій кількості смертей. Уже тисячі вбитих і закатованих, багатьом росіянам це подобається. Проблема полягає ще й у тому, що імперія – велика, а люди, які в ній живуть, – маленькі, бо думають, що від них нічого не залежить. Мовляв, нехай ми раби, але ж імперці. Росіяни не знають, що це таке – бути вільною особистістю у своїй країні. Раніше був цар, потім комуністичний режим. А де ж поділася ідентифікація інших народів, які перебувають у цій імперії? Де їхні мова й культура?»…

     «Раніше поляки думали, що є захистом для Заходу: воювали з росіянами, турками, зупинили російську імперію. Тепер ним є ви. Після перемоги в України буде досвідчена армія з потужними спеціалістами, готовими взяти на себе відповідальність. Вірю, що ці люди розбудують нову державу. Без України немає і не буде безпечної Європи. Уже очевидно, що литовці, поляки, білоруси й українці повинні триматися разом. Що більше між нами суперечок і незгод, то краще для росії».

     «…Мене запросили на показ першого художнього польсько-українського фільму «Люди» про повномасштабне вторгнення росії в Україну. Потужна кінострічка про вбивства в російсько-українській війні. А ще про страх і загрозу…Фільм показуватимуть у Польщі, було б добре, якби він потрапив на європейський кінофестиваль. Хоч він і художній, але сприймається як документальне кіно. Наче концентрат того, що ми й так знали про війну з новин. Росіянам було б корисно подивитися…Я все ж думаю, що фільми потрібно знімати. Будь-які. Можливо, не всі будуть готові їх дивитися, але знімати потрібно. І важливо, щоб це було чесно…»

     Якщо у Вас виникло бажання прочитати інтерв’ю з польським актором та режисером повністю, завітайте до читальної зали Волинської бібліотеки для юнацтва – часопис «Країна» до ваших послуг!


Немає коментарів:

Дописати коментар