понеділок, 1 липня 2024 р.

#Цікавинки_з_часопису "Країна". Віталій да Дмитро Капранови.

 

У 10-ому числі часопису «Країна» за 2024 рік у рубриці «Розмова про все» опубліковано інтерв’ю Віталія Капранова.

Брати Віталій та Дмитро Капранови народилися 24 липня 1967-го в Дубоссарах, Молдова. Згодом родина переїхала в Очаків. Батьки працювали дільничними лікарями.

Обидва навчалися в Уральському політехнічному інституті та Московському енергетичному інституті за фахом «Технічна кібернетика». 1988 року одружилися із сестрами-близнючками, Віталій – з Інною, Дмитро – зі Світланою, та переїхали до столиці росії. Працювали у фармацевтичному та виноробному бізнесі, були серед засновників Українського культурного центру, випускали газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати».

1998-го переїхали до Києва, а наступного року відкрили видавництво «Зелений пес». 2001-го вийшла збірка оповідань «Кобзар 2000». Віталій та Дмитро Капранови також є авторами книжок «Приворотне зілля», «Щоденник моєї секретарки», «Розмір має значення», «Зоряний вуйко», «Мальована історія Незалежності України», «Веселих свят!», «Забудь-річка», «Майдан. Таємні файли», «Справа Сивого», «Паперові солдати», «Історія Європи. Український погляд».

4 вересня 2019 року створили ютуб-канал імені Т.Г. Шевченка про історію України. Після повномасштабного вторгнення росії боронили Київщину у складі полку «Азов». Згодом повернулися до цивільного життя.

16 квітня Дмитро помер через проблеми із серцем. Віталій живе в Києві.

 «На жаль, щоб оцінити людину, треба, щоб вона померла, – каже Віталій Капранов. – Так вийшло, що я можу говорити про те, що ми з Дмитром зробили, й це буде не вихваляння, а лише перелік заслуг людини, якої не стало. Я все віддав би, щоб цього не відбулося».

Запрошуємо до читальної зали, аби ви мали можливість прочитати інтерв’ю Віталія Капранова повністю.

                                      








Немає коментарів:

Дописати коментар