четвер, 4 липня 2024 р.

#Цікавинки_з_часопису "Київ". Борис Артемов "Марік".

                                                                              


Борис Артемов – в минулому вчитель та журналіст із Запоріжжя– один з найкращих прозаїків в Україні, хоча, на жаль, поки що практично не відомий широкому загалу читачів. Він є автором збірок оповідань «Ефект 2000», «Віра, диво та … гаманець», «Чотири оптимістичні історії», «Фалафель» та ін. Власну історію автора можна назвати повістю про непереборну жагу до життя, але насамперед вона про цінність дотримання обіцянок – попри біль, зневіру та знесилення. Бути свідком окупації, руйнації і пекельного згасання міста та його людей і бути його втіленням, Маріком. Маріком, який оберігатиме вогник життя і обов’язково повернеться.

Повість та оповідання із нової збірки Бориса Артемова «Марік» – болісні, чесні історії про наші втрати. Ці тексти – довге і болісне відлуння останнього десятиріччя життя нашої країни та дзвін, в який б’є в набат сьогоднішня Велика війна.

Вони талановиті та страшні. Але не страшніші за тисячі фотографій загиблих героїв і жертв на вулицях майже кожного населеного пункту України – від півдня до півночі, від сходу до західних кордонів.

Вони можуть травмувати. Але не глибше, ніж жахіття полону, ворожі катівні та масові безіменні поховання цивільних, загиблих від обстрілів, тортур і голоду в понівечених рашистами українських містах і селах.

Вони гіркі. Але не гіркіші, ніж ті ліки, які конче потрібно приймати, щоби раз і назавжди вилікуватися від тяжкої хвороби, що загрожує смертю кожному з нас.

«Марік» – це справжнє обличчя війни, до якої не можна повертатися спиною, аби не стати її жертвою, це дуже потужна проза, що обов’язково посяде своє місце серед найсильніших текстів про війну. І не лише про війну.

Часопис «Київ» опублікував повість «Марік» на сторінках № 11-12 за 2023 рік – і цей примірник є у читальній залі. А уже в кінці травня 2024 року збірка Бориса Артемова побачила світ у видавництві «Білка» ( Київ ). Сподіваємось, що найближчим часом ми будемо мати її у своїй бібліотеці.

                                                         




Немає коментарів:

Дописати коментар