вівторок, 18 червня 2024 р.

#Цікавинки з часопису. "Локальна історія".Анна-Лілія Кокора «Перший український полонений» .

 


                                                                


Тема одного з номерів часопису «Локальна історія» (№3, 2024 р.) присвячена Криму. Публікація Анни-Лілії Кокори «Перший український полонений» розповідає про Андрія Щекуна, якого вважають одним із перших полонених російсько-української війни.

Андрій Щекун родом із Львівщини. Малим хворів на бронхіальну астму, тому переважно вчився і мешкав у школах-інтернатах, зокрема у кримській Лівадії. Після Самбірського педучилища Андрій вступив на українську філологію у Сімферопольський університет. Конкурс був невеликий, всього прийняли 50 студентів. Половина – з материкової України, половина – місцеві. Усі предмети викладали українською, викладачі – дуже професійні.

Ще студентом А. Щекун долучався до суспільно-політичної діяльности. Так, він організував Українську студентську спілку, підтримував комітет «Крим з Україною», став членом Народного Руху України, очолював крайову організацію Молодого Руху. У 1998 році Андрій отримав диплом і шукав роботу за спеціальністю.

Влаштувавшись на роботу у Бахчисарайську школу №1, молодий вчитель принципово спілкувався з дітьми тільки українською мовою. Спочатку батьки бунтували проти настирливого освітянина, а наприкінці навчального року дякували й несли заяви із проханням створити українськомовні класи. У 2014 році Андрій опинився «на підвалі» в будинку сімферопольського військкомату. Зараз вчитель, журналіст і активіст живе під Києвом, редагує газету «Кримська світлиця» і мріє повернутися на півострів, який став йому рідним.

Про нелегкі випробування долі першого українського полоненого цієї жорстокої та загарбницької війни ви зможете дізнатися детальніше, завітавши до читальної зали Волинської обласної бібліотеки для юнацтва і ознайомившись з публікацією у часописі «Локальна історія». Фото до публікації надані Андрієм Щекуном.

                                                                  

                                                                                   
                                                                      

Немає коментарів:

Дописати коментар