вівторок, 19 березня 2024 р.

#Книга_тижня. Раян Голідей "Відвага кличе. Доля допомагає хоробрим".


 

    Термопіли й Сараєво, Роза Паркс і Флоренс Найтінгел, Магатма Ганді й Авраам Лінкольн – це дуже різні приклади, але всі вони про сміливість. Коли звичайні люди йшли на незвичайні вчинки.

    Раян Голідей - американський письменник, маркетолог, популяризатор філософії стоїцизму - школи елліністичної філософії, заснованої на початку 3 століття до нашої ери, яка максимізує позитивні та зменшує негативні емоції , допомагає людям відточувати достойності свого характеру.

    У 2019 році, будуючи замок з піску разом зі своїм сином і розмірковуючи, якою буде його наступна книга, Голідей раптом здогадався, що це має бути не просто книга про мужність, - одну з чотирьох чеснот стоїцизму, яка народжувалася в його свідомості, але й охоплення інших трьох якостей. Результатом стала серія «Стоїчні чесноти» з першою назвою «Відвага кличе. Доля допомагає  хоробрим» . Саме цю книгу ми представляємо вашій увазі як #Книга_тижня.

    Раян Голідей розглядає сміливість як першу з античних чеснот і вибір складного, але високого шляху. «Не ждімо, поки інші прийдуть і закличуть нас до великих справ! Самі закличмо всіх стати на шлях честі. Покажімо себе найсміливішими ватажками, достойнішими очільниками, ніж ті, що нині очолюють нас», - проголосив грецький полководець, філософ та історик Ксенофонт (430-354 рр. до н. е.), зробивши хоробрість першою з чотирьох чеснот:

    1.            Хоробрість, відвага, сила духу, честь, жертовність.

    2.            Поміркованість, самоконтроль, стриманість, виваженість, урівноваженість.

    3.            Справедливість, чесність, служіння, братерство, милосердя, доброта.

    4.            Мудрість, знання, просвіта, істина, самоаналіз, спокій.

«Сміливість «це контроль над страхом і перемога над ним. Це рішення — у момент небезпеки або день у день — взяти на себе відповідальність, відстоювати свободу волі, над ситуацією, над собою, над долею, яку кожен інакше змирилися. Ми можемо проклясти темряву або запалити свічку... Яким би ви описали свій характер? Якщо боягузтво — це невиконання свого обов’язку, то сміливість — це рішення активізуватися і виконати його, " - пише Голідей.

Автор звертається до історії та літератури, вигаданих і реальних героїв, звільнення від рабства й рух за рівні права, щоб зрозуміти: що мотивує виявляти нечувану сміливість, жертвувати життям заради цінностей та інших людей.

У книзі «Відвага кличе. Доля допомагає хоробрим» ви познайомитеся з різними відчайдухами і проявами сміливості. Це не обов’язково Мартін Лютер Кінг, Малала Юсуфзай чи Вінстон Черчилль. Не менш відважними є мати, що рятує дитину з-під авто, жінка, яка насмілилася йти власним шляхом, науковець-революціонер чи друг, що затулив товаришів під час аварії.

«Відвага кличе» - це історії про тих, хто відповів на її поклик, і про те, як стати такими людьми, гартувати власний шлях і виховувати в собі доброчесність.


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар