понеділок, 15 січня 2024 р.

#Цікавинки_з_часопису_Всесвіт. "Змова масок" Гордія Коцюби.

 

    Напередодні 100-річчя часопису «Всесвіт» повертається до своїх витоків 1925 року і звертається до концепції, закладеної в журнал його засновниками і першими редакторами – Василем Елланом-Блакитним, Миколою Хвильовим та Олександром Довженком. Видання тоді зверталося не лише до іноземних творів літератури, а й до текстів українських письменників та подій сучасної їм України. Ідея «Всесвіту» зародилася ще в середовищі інтелектуалів Центральної Ради в часи УНР. А в січні 1925 р. у Харкові вийшло перше число часопису, яке проіснувало до його знищення 1934 р. У 1958 р. відродився повоєнний «Всесвіт», яким ми звикли його бачити.

    Отож серед перших авторів «старого «Всесвіту» був і славнозвісний тоді, але абсолютно невідомий нині талановитий письменник Гордій Коцюба. Народився письменник та публіцист у селянській родині на Харківщині. Три роки навчався в народній школі. Потім працював писарем у канцеляріях. 1912 закінчив Валківське реальне училище, після чого екстерном склав іспити за 8 класів гімназії. Гордій Коцюба починав свою політичну кар’єру як бойовитий український есер, потім – боротьбист лівого крила. У 1917 р. письменник закінчив юридичний факультет Петроградського університету. Після утвердження більшовизму в Україні він прийняв лояльну позицію до нової влади, повіривши хвилі українізації та розбудови українських радянських інституцій, яка ставила на меті затуманити погляд на реальні цілі радянської влади. Саме в цей час виходять ранні збірки оповідань Гордія Коцюби «На межі» (1924) та «Свято на буднях» (1927). В них літератор писав про внутрішню роздвоєність людини, про суперечність, що існує між революційним обов’язком і людяністю, за що дістав осуд офіційної критики.

    Повість письменника «Змова масок» була видана у 1929 р. у Харкові. Це було єдине видання книги. Адже першими жертвами радянської пропаганди стали практично всі українські літератори 20-30-х рр. XX ст., разом з усім «розстріляним відродженням», включно з Гордієм Коцюбою. Докладно вимальовуючи сцени допитів у підвалах більшовиків, рівно ж як у катівнях білогвардійців, письменник уже через 9 років після виходу книги сам опинився в харківській катівні НКВС. 21 березня 1938 р. Гордія Коцюбу заарештували як «активного учасника антирадянської організації українських есерів, що проводила підготовку до збройного повстання проти радянської влади». Під допитом він визнав свою вину, підписав усі висунуті проти нього абсурдні звинувачення, і піднявся на ешафот… 1957 р. Гордій Коцюба був реабілітований.

    Після розстрілу автора у 1938 р. всі тиражі його книжок були вилучені з бібліотек та книгарень і спалені. Попри це книга «Змова масок» збереглася в бібліотеці письменників Івана та Олега Микитенків. А цьогоріч вона опублікована в N1-4 часопису «Всесвіт». Оскільки оманливі «ідеали» московських зайд і власних козачків-підспівувачів починають втрачати свій токсичний вплив тільки зараз, в час, коли Україна назавжди прощається з 350-річною окупацією своєї землі в ході теперішньої нищівної війни, то твір Гордія Коцюби є особливо актуальним сьогодні. Отож, повість «Змова масок» чекає на свого читача в читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва.



Немає коментарів:

Дописати коментар