вівторок, 9 січня 2024 р.

#Книга_тижня Ян Мартель "Життя Пі"

 

    Сьогодні нашою #Книга_тижня є пригодницький роман-притча канадського письменника Янна Мартеля «Життя́ Пі» (англ. «Life of Pi»), виданий українською мовою у Видавництві Старого Лева (2016 р.).

    Це захоплююча історія про юнака Пісцина (Пі) Пателя, сина власника одного індійського зоопарку. Волею долі він, разом із сім’єю, змушений емігрувати до Канади. Під час мандрівки їхній корабель зазнає аварії, і хлопець опиняється в рятувальному човні: сам на сам із тигром, гієною, мавпою та зеброю. Що ж чекає на них попереду?

    Це непроста історія про віру, випробування долі, боротьбу за виживання, пошуки Бога та про найпотаємніші закутки людської душі.

     Роман приніс письменнику Букерівська премію (2002)та світове визнання. Опублікований в Канаді видавництвом «Knopfy» у 2001 році. «Життя Пі» видано більше ніж у 50-ти країнах, продано понад 10 млн примірників у всьому світі. Роман протримався 61 тиждень у Списку бестселерів за версією The New York Times (2002—2003).

    У 2012 році на кіноекрани вийшла однойменна екранізація роману «Життя Пі» режисера Енга Лі. Стрічка була висунута на 11 номінацій на премію«Оскар», здобувши перемогу в 4-х — «Найкраща режисерська робота», «Найкраща операторська робота», «Найкраща музика до фільму», «Найкращі візуальні ефекти».

    Це поєднання літературного твору і чудової екранізації знову ж таки викликає запитання:  «Що краще: книга чи її екранізація»? Чи варто перед переглядом чергових кіношедеврів прочитати твори, що були екранізовані?

 


Немає коментарів:

Дописати коментар