пʼятницю, 29 грудня 2023 р.

#Цікавинки_з_часопису_Всесвіт. Девід Герберт Лоуренс «Спокусниця»

 Сьогодні поговоримо про творчість британського письменника Девіда Герберта Лоуренса (1885 - 1930). За життя він набув слави незвичайного, скандального автора, який епатував пуританське суспільство «туманного Альбіону» зображенням відвертих сцен та описами любовних стосунків. Лоуренс був письменником-модерністом, який зазнав шквалу обуреної критики, образливих суджень та відгуків, постійних претензій, тривалих судових розглядів, пов’язаних з його творчістю. Митця називали письменником з «erotic reputation». Особистість літератора викликала інтерес і в середовищі інтелектуального Лондона: виходець із робітничого класу, син шахтаря, який пише поезію та ще публікується в популярному журналі «The English Review»!

⬜⬜Письменник – тонкий знавець людської душі, який дуже майстерно, витончено і точно зображував почуття й стосунки між чоловіком і жінкою. Для багатьох дослідників Лоуренс так і залишився загадкою. Одні критики сприймали митця як жінку, інші – визначали його жіночність як важливий елемент творчості. Письменник був наче охоплений бажанням шокувати, хотів здаватися зухвалим, вражаючим і не таким, як усі. Лоуренс дав можливість своїм послідовникам описувати сексуальні відносини, використовуючи просторіччя.
⬜⬜Час минає, світ змінюється, й оповідання, що приголомшували цнотливих англійців початку XX ст., вже не сприймаються як щось непристойне й зухвале. Навпаки, витонченість і психологізм, з яким письменник зображував стосунки між чоловіком та жінкою, викликають у сучасного читача асоціації з першим, невинним коханням. Лоуренс є одним з небагатьох письменників, до творів якого інтерес ніколи не вщухав, провокуючи численні дискусії.
⬜⬜Деякі ранні оповідання Лоуренса періоду 1907-1913р.р. не були надруковані за життя письменника;інші з’являлися в газетах і журналах і ніколи не були перевидані або включені до збірок. Серед них – оповідання «Спокусниця». Написане воно було ще у вересні 1911р., та вперше побачило світ лише у червні 1934. «Спокусниця» надрукована у N 1-2 часопису «Всесвіт» за 2020 рік. Переклад з англійської здійснила Наталія Стирнік.



⬜⬜В оповіданні йдеться про шалену пристрасть. Суперечливі стосунки між чоловіком та жінкою, любовний трикутник – основний лейтмотив твору. Упродовж усієї письменницької кар’єри Девід Герберт Лоуренс намагався віднайти гармонію у стосунках між чоловіком та жінкою. Якщо йшлося про кохання, його героїв не цікавили соціальні статуси, маєтки чи громадська думка. Будучи тонким психологом, митець занурювався у найпотаємніші куточки людської душі й вустами своїх героїв озвучував найінтимніші бажання. Твори Лоуренса нікого не залишають байдужим, адже в них є непередбачуваність і несподіваність, є шквал справжніх почуттів і нестримна пристрасть, як, власне, було і в особистому житті письменника.
⬜⬜Отож, запрошуємо до читальної зали Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, де на Вас чекає захоплива зустріч з творчістю видатного британського письменника – Девіда Герберта Лоуренса.

Немає коментарів:

Дописати коментар