середа, 29 листопада 2023 р.

#Цікавинки_з_часопису Кейт Шопен. Роман "Пробудження"

 



    Кейт Шопен народилася 1850 року в місті Сент-Луїс(штат Міссурі) в ірландсько-французькій родині. У 1870 році вийшла заміж за Оскара Шопена і переїхала з ним до Нового Орлеану, а потім – на невелику плантацію в штаті Луїзіана. Подружжя мало шестеро дітей. Овдовівши, у 1882 році Кейт повернулася до рідного міста, де взялася за письмо за порадою сімейного лікаря, який вважав,що в такий спосіб вона подолає депресію, в яку впала після смерті чоловіка. До початку 1890-х рр. вона регулярно писала оповідання, статті й робила переклади, які публікувалися в місцевій періодиці. 1899 року вийшов у світ її роман «Пробудження», який багатьма сучасниками був сприйнятий негативно та відверто шокував читачів і критиків. У ньому йдеться про жінку, яка опинилася затиснутою обмеженнями, накладеними на неї соціальними і суспільними «традиціями». Блискуча красуня Една Понтелье разом з чоловіком і двома чудовими дітьми проводить літо в курортному містечку Гранд Айл. Несподівана зустріч Едни з Робертом, чарівним молодим чоловіком, раптово змінює спокійне і розмірене життя жінки.

     Після скандалу, пов’язаного з «Пробудженням», за який письменницю звинувачували в аморальності, Шопен стала писати значно менше, перейшовши до оповідань. І хоча книга не була заборонена, її піддали цензурі. Це призвело до того, що творчість Кейт Шопен довгий час залишалася непоміченою. Як і більшість великих творів, критикованих за життя, "Пробудження" визнали лише через багато років, завдячуючи зростанню руху за жіноче рівноправ’я. Цей твір – найкращий і феміністичний за духом роман: Кейт Шопен, змальовуючи життя жінки, що незадоволена відведеною їй роллю у суспільстві, дала початок новому напрямку в американській літературі.

     Російською мовою роман "Пробудження» вийшов вперше лише рік назад. Українською мовою книга ще не видавалася. Але в журналі «Всесвіт» за 2020 рік у N 11-12 опубліковано чудовий переклад, здійснений Олександрою Гординчук.

     Отож запрошуємо до читальної зали Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, де на Вас уже очікує цей роман видатної американської письменниці XIX століття!

#Цікавинки_з_часопису #Всесвіт 


Немає коментарів:

Дописати коментар