понеділок, 27 листопада 2023 р.

#Цікавинки_з_часопису Лайонел Шрайвер «Час поговорити про Кевіна»

 

      Український переклад роману американської письменниці Лайонел Шрайвер «Час поговорити про Кевіна» (2003),  зроблений Ольгою Демиденко – доценткою Київської політехніки – побачив світ у 2021році. 




Його було надруковано у журналі іноземної літератури «Всесвіт» (№№ 1-2, 3-6). 



Можливо, ви уже знайомі з сюжетом та героями роману, оскільки прем'єра кінострічки за цією книгою – "Щось не так з Кевіном" – відбулася 19 січня 2012 року.

       Твір приваблює глибоким психологізмом і, на жаль, надзвичайною соціальною актуальністю. Бо проблеми, що в ньому порушуються, є надзвичайно болісними не лише для Америки, але й для багатьох інших країн, і про них важливо знати, говорити та запобігати кризовим ситуаціям.

       «…навіть в розпачі або лінощах я люблю свого сина. Йому лишилося відбути ще п'ять похмурих років у дорослій колонії і я неможу поручитись за те, що вийде звідти».

       Книгу присвячено не просто підлітковій жорстокості, а злободенному явищу, яке англійською називається "school shootings" – "шкільні розстріли". Це роман-трагедія, головний герой якого незадовго до свого 16-річчя реалізував ретельно підготовлений план вбивства однокласників, учителів, а також своїх рідних, лишивши у живих тільки матір, від імені якої і ведеться оповідь. Дуже промовистий епіграф, який обрала авторка: "Дитина потребує вашої любові найбільше тоді, коли найменше на це заслуговує (Ерма Бомбек)". Це роман про любов і нелюбов, про прийняття і психологічну заскорузлість, про ідеалізацію подій і про заперечення реальності, про булінг і мобінг, про біль матері, про самозречення, про пошуки причин і усвідомлення скоєного, спокуту, про підводні камені сімейних стосунків, про те, про що так часто мовчать у кожному, не лише американському суспільстві. Цей текст вражає ще й численними відсилками на реальні події, що лише підкреслює його важливість для сьогодення.

       Завжди чекаємо на Вас у читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва! Приходьте, беріть, читайте!

#Цікавинки_з_часопису #Всесвіт 

Немає коментарів:

Дописати коментар