середа, 20 вересня 2023 р.

«Україна. Шлях до серця Європи» Ярослави Музиченко.

 



     Книга «Україна. Шлях до серця Європи» Ярослави Музиченко (Видавництво Vivat) пропонує читачеві шлях до розуміння досі незнаної для багатьох країни та її нації. Це не путівник, як може здатись на перший погляд.

     «Кожен розділ книжки присвячений одній із сімох наріжних цінностей українців, що є базовими і для європейських народів: рівність, відвага, любов, краса, освіта, правда й воля, – розповідає автор у передньому слові. – Ми розглянемо їх крізь призму життя та діяльності носіїв і виразників цих цінностей: відомих українських митців, учених, письменників, політиків, мислителів…Українська історія та культура десятиліттями були непомітні – як скарб під намулом, як старовинна фреска, замальована «лубочним» шаром…Землі України-Русі перебували під пануванням Золотої Орди, Речі Посполитої, Османської, російської, та Австро-Угорської імперій. Для всіх них ми були «ресурсом». Усі вони привласнювали надбання, легалізувалися тим, що переписували на свій лад українську історію, маргіналізували й навіть нищили українську культуру, запроваджували свої порядки, насаджували свою мову…»

     Європейська історія України перервалася 1654 року, коли Гетьманщина уклала військову угоду з московським царством. Українські культурні діячі та науковці понесли до бездонної ненаситної імперської пащі світло європейських знань. Та московія прагнула лише завоювати та перетравити нові території та етноси. Тому із часом українці ставали все більше невідомі та невпізнані для європейців. Та зрештою навіть і для самих себе…

     Отож, книга уже у Волинській бібліотеці для юнацтва. Щиро віримо, що вона надихне вас, наші читачі, по-новому відкрити для себе Україну. Знайомлячись із долями визначних українців, ви зустрінете справжні артефакти та місця сили, пов'язані з героями книги, а також зможете віднайти відповіді на прості і водночас такі важливі для української нації питання, як от:

– якою ж насправді є глибинна сутність українства?

– які перли розуму, духу, мистецького відчуття світу вклала Україна в намисто загальноєвропейської культури?

– які дари принесла й несе сьогодні в cерце Європи як нову, свіжу силу вічних людських цінностей?

#Книга_тижня




Немає коментарів:

Дописати коментар