четвер, 7 вересня 2023 р.

Хто вони – ляльки-мотанки?

Протягом багатьох віків лялька-мотанка була невід’ємним атрибутом українських родин, оберегом дому та сім’ї. Колись такі ляльки виготовляли із трави та соломи, згодом для створення мотанок почали використовувати прядиво. Їх клали у колиску немовляти, щоб вберегти від злого ока, передавали від матері до дочки на щасливе сімейне життя. Вони були оберегами для гарного врожаю та міцного здоров’я.

Автентична лялька-мотанка завжди безлика. Наші предки не надавали обличчю ляльки рис, щоб вона не перейняла на себе ознаки певної людини і її не моли використати як ляльку «вуду» для темної магії. Замість цього на обличчі часто створювали нитками сакральний хрест. Він був символом Сонця та означав чоловіче і жіноче начало.

В українській культурі мотанки виступають символом родючості та достатку. Такі ляльки дуже часто ставали сімейними реліквіями, їх використовували у різних обрядах та передавали з покоління в покоління. Насправді існує велика кількість різновидів автентичних ляльок-мотанок. Тож пропонуємо для перегляду відео «Оберіг – від слова берегти», присвячене ляльці-мотанці.









Немає коментарів:

Дописати коментар