понеділок, 22 липня 2024 р.

#Цікавинки_з_часопису "Країна". Віталій Портников.

 

Журналіст та публіцист Віталій Портников народився 14 травня 1967-го в Києві. Батько працював економістом, мати – адвокаткою. Читати почав у 4 роки. Навчався на філологічному факультеті Дніпропетровського університету, потім перевівся на факультет журналістики Московського державного університету, який закінчив 1991-го.

     Восьмикласником почав друкуватися в латвійській газеті «Юрмала». Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських,білоруських, польських, ізраїльських, латвійських, російських газет та інтернет-видань. Засновник і ведучий телепрограми «Політклуб» телеканалу «Еспресо». Співпрацює з «Радіо Свобода». Лауреат премії імені Василя Стуса (2022) та Шевченківської премії (2023).

     Може читати всіма словянськими мовами. Автор книжок «Чому Медвєдєв?», «Богородиця у синагозі», «Вязниця для янголів», роману «Евора». Живе у Києві.

     «Важко казати про унікальність епохи, в якій живеш. Багато хто шукає паралелі. Як було в Першу світову, як – у Другу. Завжди була конфронтація сил прогресу із силами реакції. Завжди імперії намагалися відстояти своє існування та приборкували опозиціонерів…»

     «Ментальність нації визначається рівнем її розвитку на певному історичному етапі. Якщо поглянемо на німців періоду 1917-го, 1933-го та 1956 року – це будуть абсолютно різні риси. Так і з українцями…»

     «Віра – це механізм, який людина для себе створює, щоб не брати відповідальності. Це природно, але оманливо. Вважаю, що треба опиратися на відповідальність за свої дії та майбутнє. Віра не має підміняти дію…»

     «Штучний інтелект ніколи не замінить людини, яка має набір емоцій. Людина непередбачувана своїми імпульсами…»

     «Перемога – це збереження української нації та державності на території, де українці живуть споконвіку. Це мій погляд. Одначе кожен українець може мати свій…»

     «Не хочу нічого в собі змінювати. Людина така, яка вона є. Вона має не змінюватися, а розвиватися. Для цього повинна щось робити…»

     «Зло не перемагає добра, бо непродуктивне. Добро має перевагу, бо дає поштовх до розвитку. Злих людей від добрих відрізняє невміння передбачити наслідки. Добрим це вдається…»

     У №12 журналу «Країна» (червень 2024 р.) опубліковано основні тези інтерв’ю з Віталієм Портниковим та посилання на його відеоверсію на ютуб-каналі «Країни». Журнал уже чекає на свого читача у читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва.


Немає коментарів:

Дописати коментар