понеділок, 15 липня 2024 р.

День хре́щення Ки́ївської Ру́сі́ — Украї́ни.

 


     День хре́щення Ки́ївської Ру́сі́ — Украї́ни — державна пам'ятна дата в Україні на честь хрещення Русі, що відзначається щорічно 15 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Перші відомі спроби офіційної християнізації (Аскольдове хрещення) датовані 860 роком, а остаточно християнство стало державною релігією Київської Русі протягом 988-991 років. Саме Володимир Святославович, прагнучи підвищити політичне значення Русі та обґрунтувати об'єднання держави під владою київських князів, здійснив реформу язичництва в 980 році, а після виступів проти неї прийняв державною релігією християнство. Ключовою подією стала церемонія масового хрещення мешканців Києва 989 року.

     Запровадження християнства на Русі сприяло не тільки зміцненню державності, а й розповсюдженню писемності, створенню визначних пам'яток літератури. Під його впливом розвивалися живопис, кам'яна архітектура, музичне мистецтво, розширювалися і зміцнювалися культурні зв'язки Русі з Візантією, Болгарією, країнами Західної Європи.

     Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України В. Ющенка від 25 липня 2008 року «Про День хрещення Київської Русі — України». В Указі сказано: «Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості постановляю установити в Україні День хрещення Київської Русі — України, який відзначати щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі».

     2009 року, вітаючи українців зі святом, президент В. Ющенко зазначив : «Це свято відзначаємо у день Святого Володимира — одного із засновників і покровителів нашої державності. Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність Українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це— єдність нашого державного і духовного начала».

     28 липня 2023 року Президент України В. Зеленський підписав указ про зміну дати святкування з 28 липня на 15 липня. Зміни були внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

     Сьогодні Волинська обласна бібліотека для юнацтва пропонує вашій увазі, наші читачі, книжкову викладку до Дня хрещення Київської Русі – України. Завітайте до нашої читальної зали і познайомтесь з літературою, що унаочнює більш як тисячолітню історію християнства на території нашої держави.


Немає коментарів:

Дописати коментар