четвер, 8 лютого 2024 р.

#Цікавинки з часопису "Дзвін". Петро Коваль.

 


    Петро Коваль народився 19 березня 1939 року в селі Мякіш Новий Ярославського повіту на Ряшівщині. У 1947 році під час операції «Вісла» з батьками був виселений в Ольштинське воєводство. Після закінчення початкової школи навчався в автомобільному технікумі в Ольштині, а в 1958-1960 рр. був студентом Вчительської студії в Щеціні, де навчався на відділі української філології.

     Від 1960 року вчителював і заочно навчався у Вищій педагогічній школі в Гданську на відділі польської мови та літератури, після закінчення якої отримав звання магістра польської філології.

     Як літератор П.Коваль дебютував оповіданням «Марійчина провина», узявши участь у відкритому конкурсі місячника «Наша культура», де став лауреатом однієї з премій.

     Відтоді в українських часописах, альманахах та календарях було опубліковано чимало його творів. У 2016 р. на книжковому форумі у Львові відбулась презентація його книжки, виданої видавництвом «Світ», «Діти берегів часу: акція «Вісла», яку визнано найкращою книжкою року авторства українця з діаспори.

     Як магістр польської філології в своєму доробку Петро Коваль має чимало публіцистично-наукових статей з проблем трактування творцями польської літератури різних епох складних польсько-українських взаємин.



     У N 3-4 часопису «Дзвін» за 2022 рік опублікована серія нарисів літератора «З минулого століття», яка, за словами автора, «буде скромним вкладом у збереження памяті про людей та їхнє життя, що пульсувало колись повнокровним обігом, будучи барвним українським світом, загиблим згодом у трагедії 1947р.».

Немає коментарів:

Дописати коментар