вівторок, 30 січня 2024 р.

#Цікавинки з часопису Київ. Марія Морозенко.

 


    Марія Морозенко (справжнє прізвище – Мороз) народилася 15 березня 1969 року в багатодітній сім’ї на Рівненщині. Закінчила філологічний факультет Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького. На той час уже була відомою поетесою.


     Лауреатка численних літературних нагород (конкурсів «Рукомесло», «Сила малого», «Українська сила»), пісенних фестивалів та міжнародних конкурсів, літературна редакторка, філологиня. З 2006 року – членкиня Національної спілки письменників України, а з лютого 2019 року – голова Київської організації Національної спілки письменників України.

     У 2017 році отримала Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.

     Померла Марія Морозенко 9 жовтня 2023 року на 55-ому році життя, а ще напередодні вона привозила до Київського військового госпіталю волонтерський недільний обід, втім, як і протягом усього часу, з початку повномасштабного вторгнення, коли почала опікуватися пораненими...

    Світла пам’ять письменниці і щирі співчуття родині.

     В часописі «Київ» у 2023 році, починаючи з N 7-8, надруковано історико-художню повість М.Морозенко «Сторінки діаріуша Самійла Зорки».




     Хто ж він, Самійло Зорка – реальна історична постать чи міфічний персонаж козацької України? Про нього пишуть історики, дослідники козаччини, знавці минувшини. Проте і до сьогодні ми ще не знаємо усієї правди про цю людину, а також не можемо познайомитись із цілісним

діаріушем – щоденником – Зорки.

     Поміж іншого відомо, що Самійло Зорка був писарем Війська Запорозького і особистим секретарем гетьмана Богдана Хмельницького. Походив з Волині. Був досить освіченою людиною. Його діаріуш, до якого безпосередньо й прив’язана розповідь у повісті, викликає в дослідників минувшини досить суперечливі думки, найбільш радикальними з-поміж яких є цілковите неприйняття щоденника та заперечення існування самого хроніста-писаря.

     «Самійло Зорка міг знати багатьох лицарів славного козацтва. – Зазначала авторка у вступі. – Тому в цій книзі висвітлено не стільки його життя, як щонайперше життя тих, з ким його звела б неминуче доля, якби тільки він жив у ті часи… На сторінках повісті є фрагменти життєпису гетьмана Хмеля, достовірна правда про заслання отамана Сірка, оповідь про інше козацьке старшинство, відкриття вервечки таємниць літописця Самійла Зорки. Втім, опис життя цього чоловіка – це ще один погляд на буття козацької України, неможливої без людських доль і людських характерів. От саме про це і написана книга.»

     Повість Марії Морозенко уже чекає на Вас, наші читачі, у відділі читальних залів!

Немає коментарів:

Дописати коментар