вівторок, 23 листопада 2021 р.

ЛІТЕРАТУРНИЙ ЧАСОПИС «ДЕБЮТ-ГАЗЕТА»

Те, що друковане слово має перевагу, не викликає сумнівів. З армією читачів, а також зі зворотним зв’язком у творців тексту виростають крила! Від співпраці з жодним інтернет-виданням автор не буде в такому захваті, як від відкриття свого твору, щойно надрукованого на папері. Та донедавна не було яскравих прикладів успішної конкуренції зі всюдисущим інтернетом. Нещодавно таким виданням стала нова українськомовна «ДЕБЮТ-ГАЗЕТА», що виходить 6 разів на рік. Цей літературний часопис робить модним читання на папері у прогресивної молоді - приємно бачити серед авторів і читачів великий відсоток 20-30-річних. 


У 2019 році номери всеукраїнського видання «ДЕБЮТ-ГАЗЕТА» вперше побачили світ. Новинку на 164 сторінках порівнюють із «Роман-газетою» радянських часів, але вона має кілька переваг і відрізняється від усього, що нині існує на ринку періодики. Передовсім концепцією друкувати твори відомих авторів і талановитих початківців із різних міст найбільшої за площею країни Європи, які не друкувалися на папері, але були доступними в інтернеті. Читаючи «ДЕБЮТ-ГАЗЕТУ», ви майже фізично відчуєте, як це видання, завдяки майстрам пера, об’єднує схід і захід України, її північ і південь. У часописі вміщено середні та малі за обсягом твори літераторів, різні за жанрами і стилями. До кожного числа на глянцеву обкладинку потрапляє близько 20 поетів та прозаїків, а під обкладинкою вміщено понад сто їхніх літературних творінь. А ще «ДЕБЮТ-ГАЗЕТА» пропонує увазі читача біографії авторів, надає можливість зворотного зв’язку із ними. Саме тому кожен знайде для себе щось цікаве. З вересня 2020 року часопис виходить паралельно двома форматами – додався формат А-4.

«ДЕБЮТ-ГАЗЕТА» містить у собі рубрики «Проза», «Проза/Поезія», «Поезія», «Дитяча сторінка», де публікуються твори відповідних жанрів.

Подекуди видання долучається до різноманітних українських та міжнародних проєктів і тоді у рубриці «Тематичні публікації» розповідає про ті чи інші фестивалі та конкурси. Так, у №1 за 2019 рік читач матиме змогу познайомитися з історією, здобутками та основними засадами Міжнародного літературного конкурсу романів, п’єc, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова».

У 2020 році «ДЕБЮТ-ГАЗЕТА» приєдналась до всеукраїнського інклюзивного мистецького проєкту «Почути». Його учасники – українські поети та письменники – читають свої вірші вголос і жестовою мовою. Мета проєкту - показати, що жестова мова – це не тільки мова людей, що не чують, а й можливість по-іншому відкрити поезію. «ДЕБЮТ-ГАЗЕТА» публікує добірку поезій учасників проєкту «Почути». Біля кожного вірша міститься QR-код, перейшовши за яким, можна переглянути відеоверсію цього ж твору.

У №6 часопису надруковано твір Тимура та Олени ЛИТОВЧЕНКІВ «І знову про любов…» Це життєві історії воєнної доби. Але коли випуск готувався до друку, надійшла сумна звістка про те, що подружжя не стало - на жаль, вони не подолали covid-19…

Тимур – член Національної спілки письменників і Національної спілки журналістів. Писав у різних жанрах: від наукової фантастики до містики й жахів. Із середини 2000-х перейшов на авантюрно-історичні романи, історичну прозу, детективи, казки. Автор понад трьох десятків збірок прози й авторських книг. Має численні літературні нагороди, зокрема й міжнародні. Золотий письменник України.

Олена – авторка кількох книг і збірок прози в авантюрно-історичному та історичному жанрах, а також детективів і художніх творів для сімейного читання. Нагороджена літературними преміями Василя Юхимовича та Пантелеймона Куліша. Із 2011 року Олена разом із чоловіком почала писати історичну прозу. Перший спільний роман «Пустоцвіт» вийшов друком у 2012 році й одразу потрапив до лонг-листа престижної премії «Книга року ВВС».

Олена та Тимур ЛИТОВЧЕНКИ – дипломанти «Коронації слова»-2017. Їхня творчість досить відома серед читачів, і ми побачили б іще чимало цікавих творів цих авторів. Але хвороба безжальна…

А ми запрошуємо усіх бажаючих до читальної зали Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, аби якнайшвидше взяти до рук, погортати та поринути у літературний вир «ДЕБЮТ-ГАЗЕТИ».


Немає коментарів:

Дописати коментар