середа, 28 жовтня 2020 р.

Книжкові новинки, які варто почитати!!!

 

Цікава книга, зручне крісло, філіжанка улюбленого напою - ідеальний вибір для затишного вечора вдома. Такий літературний відпочинок наповнить енергією, збагатить інтелектуально.

Пропонуємо вам добірку захоплюючих та атмосферних книжкових новинок, які допоможуть гарно провести час.

Давід Фоенкінос

До краси

Давід Фоенкінос — французький письменник та сценарист. Його люблять критики та читачі, він — один з найуспішніших письменників свого покоління, який зібрав цілу купу престижних нагород. За мотивами його роману «Ніжність» було знято фільм. У квітні 2018 року разом з братом Стефаном в рамках Французької весни завітав до України, де особисто презентував український переклад роману «Ніжність».



Роман "До краси" українською вийшов у «Видавництві Старого Лева» наприкінці листопада 2019 року. Це непростий і багатошаровий роман про відчуття провини, сприйняття, мистецтво і його силу, травми, стосунки, вигорання і відновлення. Герой «До краси», улюблений персонаж сучасних французьких письменників, — професор, що переживає кризу середнього віку, кидає академічну кар’єру, щоб влаштуватися скромним службовцем музею Орсе. Що могло змусити цього мовчазного і трохи відлюдькуватого дослідника творчості Модільяні обірвати усі старі зв’язки і не шукати нових? Яку страшну таємницю приховує його минуле? Здається, що Антуан від чогось втікає, і опинитися якомога ближче до краси — єдине, що зможе його врятувати. Можливо, так йому вдасться зцілитися від тягаря провини і навіть допомогти не лише собі...

Гелен Фішер

Чому ми кохаємо

природа й хімія романтичних почуттів

Гелен Фішер — доктор філософії, одна з найзнаменитіших антропологів США, дослідниця людської поведінки з 30-річним стажем, авторка п’яти наукових бестселерів. Провідний експерт з біології любові та привабливості.



Скептики кажуть, що кохання — це лише хімія. Психологи називають його хворобою. Романтики — еліксиром вічного життя. Час дізнатися, хто з них має рацію. Авторка книги «Чому ми кохаємо», звертаючись до читача, пише: «Що таке кохання? – запитував Шекспір. Видатний драматург був не  першим, хто ставив це питання. Гадаю, наші предки обмірковували це ще мільйон років тому, коли сиділи біля багаття чи лежали й спостерігали за зірками.

У цій книзі я намагалася відповісти на це питання, яке, мабуть, не має відповіді. Мене мотивувало кілька речей .Я кохала і здобувала, але також кохала і втрачала; я зазнала і радощів і мук кохання. Окрім того, я переконана, що ця пристрасть – наріжний камінь соціального життя людства, що кожен на цій землі відчув і екстаз, і розпач кохання. А найважливіше , що чіткіше розуміння цього вихору може допомогти людям знаходити й підтримувати ту уславлену пристрасть.»

Тож, Гелен Фішер запрошує до надзвичайної екскурсії наукою та мистецтвом старовинного романтичного почуття, дає пояснення та відповіді на безліч запитань. Чому ми кохаємо? Чому обираємо людей, яких обираємо? Як чоловіки й жінки різняться у своїх романтичних почуттях? Кохання з першого погляду. Кохання й жага. Кохання і шлюб. Любов у тварин. Як еволюціонує кохання? Кохання і ненависть. Який він — закоханий мозок? Як завоювати любов і чи можна її зберегти? І що воно взагалі таке — кохання? Книжка також містить результати досліджень, для яких було застосовано новітні технології сканування мозку і які допомогли краще зрозуміти це мінливе й часто неконтрольоване почуття, яке ми звемо коханням.

«Кохання глибоко врізалося в наш людський дух. Якщо людство проживе на цій планеті ще багато мільйонів років, ця споконвічна сила і тоді пануватиме над нами» – вважає Гелен Фішер.

 

Джарон Ланьє

10 причин видалити акаунт із соцмереж

просто зараз

Джарон Ланьє — вчений в галузі інформатики, спеціаліст із питань візуалізації даних, автор терміну «віртуальна реальність», футуролог, письменник, композитор, концептолог, філософ, діджераті, засновник технологічних стартапів, які були згодом придбані Oracle, Adobe, Google та Pfizer. Видання Wired Magazine включило його до списку 25 найвпливовіших людей за останні 25 років історії розвитку технологій, Foreign Policy — до сотні відомих інтелектуалів світу, а енциклопедія Britannica — до переліку найкращих винахідників в історії. людства. Він є засновником компанії, яка однією з перших почала продавати окуляри для віртуальної реальності та працює на Microsoft Research.

Утім, у Джарона Ланьє немає сторінок у соцмережах, він пояснює, що не всі сучасні технології корисні для нашого розвитку, а особливо соцмережі, які не дають суспільству розвиватися й аж ніяк не сприяють поширенню емпатії та духовності.



У своїй книзі «10 причин видалити свій акаунт із соцмереж просто зараз»  Джарон Ланье починає з котиків, яких вважає ідеальною рольовою моделлю для користувачів інтернету. Ці тварини завжди відрізнялися незалежним характером навіть по відношенню до господарів. У той же час соцмережі частіше намагаються зробити користувачів схожими на слухняних собак, які реагують на контент, як на безшумний свисток .

«Коти здійснили неможливе – інтегрувалися до сучасного високотехнологічного світу, проте водночас не втратили незалежності… Отже, ця книжка про те, як бути котом. Як зберегти свободу у світі, де за тобою повсякчас наглядають і підштовхують діяти за алгоритмом, розробленим найбільшими корпораціями (еге ж, їм не треба заробляти гроші – вони отримують їх за вміння маніпулювати тобою! Ця книжка про те, як бути котом попри все»

Автор чітко викладає всі десять аргументів, описує та обґрунтовує їх, дає можливість все обміркувати та зробити власні висновки. Як великі масиви інформації в соцмережах шкодять нашій психіці? Чи справді соцмережі роблять нас злішими? Чому в соцмережі ми хочемо здаватися кращими? Чому постійні потоки інформації роблять нас менш співчутливими?

Ваші дані в соцмережах нещадно використовують, прикриваючись добрими намірами полегшити вам життя та можливість вибору. Через алгоритм, який підбирає вам пости в соцмережах, викривлюється ваше сприйняття інформації і навіть змінюється настрій: І ви самі в цьому винні: чому ви проводите весь вільний час у соцмережах? Джарон Ланьє наводить альтернативний спосіб ефективно використовувати нові технології та позбутися залежності від сповіщень, лайків і решти дофамінових гачків. І розповідає, як бути «котиком», — незалежним і свідомим.

Загалом є над чим поміркувати та зробити власні висновки. Як буде краще для вас? Ніхто не знає. Вирішувати вам.

#новинки

#Це цікаво

Немає коментарів:

Дописати коментар