неділю, 30 серпня 2020 р.

День знань 2020

 

         Перше вересня – це не просто дата нового навчального року у всій країні. Це початок нових кроків до успіхів і поразок, перешкод і перемог. Цьогоріч відділ читальних залів долучається до проведення Дня знань у новому форматі – онлайн.

         Цього дня хтось лише починає навчання, а хтось вже готується до закінчення школи і дорослого життя. Важливим рішенням є вибір майбутньої професії, вибір, який постає перед кожним. Справді, справа нелегка, але необхідна та важлива, адже щасливе й успішне життя багато в чому залежить від роботи, яку виконує людина. Тож, як же правильно обрати професію? Спробуємо у цьому розібратися, познайомившись із цікавим, креативним та практичним посібником Тамари Сухенко "Як обрати професію майбутнього".

Тамара Сухенько – авторка тренінгів з вибору професії, психологиня, фасилітаторка, викладачка Української академії лідерства, людина, яка любить подорожувати (відвідала 40 країн), створила методичний посібник, який називає інструкцією з профорієнтації для молоді від 13 до 80 років. Він є результатом восьмирічного досвіду з консультування та тренінгів з профорієнтації. У ньому пропонується покроковий алгоритм, який дозволяє прийняти більш усвідомлене рішення щодо вибору професії. Виконання завдань та розмірковування над запитаннями, які містяться у ньому, дозволять розширити знання про себе і про світ професій, шукаючи відповіді і всередині себе, і в зовнішньому світі.

         У наш динамічний час термін життя професій скорочується, деякі швидко зникають, нові виникають. Експерти пророкують, що навіть саме поняття «професія» в майбутньому зникне. Автор пропонує читачеві не тільки спостерігати за цими змінами, але й творити їх — створювати свою професію, скориставшись наведеними формулами.

            «Припустімо, існує два світи. Перший – це світ Я, будь-які мої бажання як підлітка. Наприклад, який я хочу робочий день – гнучкий чи нормований, я хочу працювати в колективі чи індивідуально, в офісі чи на природі. Цей внутрішній світ потрібно зрозуміти та розширити, краще пізнати себе. Другий світ, – це світ професій, які існують. Їх існує близько 50 тисяч, але середній школяр володіє інформацією лише про базові – 30-40. Крім того, другий світ також про тенденції, тренди та потреби роботодавців. На перетині цих світів потрібно робити вибір. Для цього необхідно розширити перше коло і друге».

         Тому, авторська 12-годинна програма розділена на чотири модулі, в кожному з яких є наступні блоки для опрацювання:

1.     Теоретичні матеріали, що дозволять розширити знання про зовнішній світ, сучасні тенденції і підходи до вибору професій.

2.     Форми для заповнення і тести, що дозволять зібрати більше інформації про себе і свої особливості.

3.     Творчі завдання, які дозволяють в ігровому форматі спробувати себе в різних професійних ролях, збільшити своє уявлення про них.

4.     Список професій з різних секторів, затребуваних у майбутньому, який спирається на прогнози футурологів.

     А ще, у кожному з модулів цікаві факти, списки літератури для прочитання та перелік фільмів для перегляду та обговорення. В останньому модулі є вправа – інтелект – карта «Моя професія».

         Перший модуль – «Як обирає професію покоління ХХІ століття».

 

«Якщо хочеш стартувати одразу з вершин своєї професії – винайди свою професію.»

Ешлі Брілліант

         Тут ти навчишся створювати формули вибору та створення професій, переглянеш тенденції століття, що ж змінилося, проаналізуєш ті переконання, які заважають при виборі професії. Індивідуальні завдання допоможуть дослідити свій внутрішній світ, визначити власні критерії вибору професії, дізнатися про фактори, що впливають на твій вибір. Командне завдання змусить придумати професію, яка буде існувати в майбутньому та презентувати конценцію розвитку власного готелю.

         Знайдеш тут і цікаві факти. Наприклад, ким працювали відомі письменники? «Джек Лондон – золотошукач на Клондайку, до цього працював на консервному заводі, а потім нелегально добував устриці з метою їх подальшого збуту. Також працював продавцем газет, матросом на промисловій шхуні, прасувальником у пральні, кочегаром. Джером Селінджер працював аніматором на шведському п’ятизірковому лайнері.»

         Також віднайдеш художні фільми, які варто подивитися та обговорити з друзями; список професій, шанси яких у майбутньому дуже високі. А ще, зможеш дізнатися важливу статистику: «Загалом відомо близько 50000 професій. Класифікатор Держстандарту України – 15000. Реальний попит, виходячи з вакансій на сайтах працевлаштування, близько 1000. Пересічний школяр знає 20-30 професій (у школі вивчають 14). В Україні 68% людей не працюють за своєю спеціальністю. Середній вік професій – 10-15 років».

 

«І доки не пізно, не забувайте про те, що справа всього життя   це не справа, а життя»

Харукі Муракамі

          

Другий модуль – «Зміна парадигми: від знань до навичок».


         Тут з’ясуєш, як розпізнати свої таланти та здібності, вивчиш дослідження про навички, затребувані в ХХІ столітті, пройдеш аудит розвитку своїх навичок та вмінь. Індивідуальні завдання допоможуть визначити свій тип інтелекту та визначити що ти любиш робити, що вмієш, а чого хочеш навчитися. Цікавим є командне завдання «Як розшифрувати резюме» та командна вправа маркетолог, в якій необхідно придумати концепцію просування нового продукту чи послуги у твоєму місті. Також аналізуються професії сфери бізнесу, гуманітарної, соціальної та дизайн.

 

«Ми живемо у нестабільному, невизначеному, складному світі...І він не збирається змінюватися… Це дуже цікавий час для креативних людей, оскільки старі робочі моделі більше не функціонують.

Кевін Робертс

 

         У третьому модулі «Професії та мислення» йдеться вже про тренди, які формують майбутнє та досліджують. Цікавою є інформація проте, що потреба на гуманітаріїв зростає та про 5 типів мислення для людини майбутнього від Говарда Гарднера. Індивідуальне завдання допоможе визначити який з напрямків навчання тебе цікавить найбільше. Тест класифікація професій за предметом праці допоможе визначити групу професій, які підходять власне тобі. Завдання «ти – журналіст» дасть можливість презентувати результати своїх інтерв’ю батькам та друзям, а командне – створити місто майбутнього. Список професій ознайомить з професіями зі сфери науки й техніки та ІТ-технологій.

 

«Замало володіти видатними якостями, треба також вміти ними користуватися»

Франсуа де Ларошфуко

 

         І в останньому модулі  «Прогулянка в майбутнє»  ти поро змірковуєш про освіту майбутнього, дізнаєшся про професії до типів інтелекту, зможеш пройти графічний тест – особистісні характеристики та вправу, яка допоможе визначити найцікавішу для тебе сферу працевлаштування. Матимеш можливість створити власну інтелект-карту: «Моя професія» та дізнаєшся якою буде вона – професія майбутнього! Індивідуальне завдання допоможе скласти чіткий план вибору професії.

         А зараз, заплющ очі та уяви собі один день зі свого життя через 3–5 років:

З чого починався твій день?

Де ти знаходишся?

Що ти бачиш навколо?

Які люди тебе оточують?

Як і над чим ти працював?

Як ти відпочивав?

Спробуй написати есей на 1-2 сторінки.

 

«Сродна праця – це найсолодша в світі річ. Роби те, до чого народжений»

Григорій Сковорода

   


              

 



Немає коментарів:

Дописати коментар