четвер, 21 травня 2020 р.

Lagom нам в поміч…



«Помірність та акуратність». Виявляється, ці дві сумнівні чесноти Молчаліна з безсмертної комедії Грибоєдова «Горе з розуму» нині у тренді. Тепер у всьому світі це називають словом lagom і прийшло воно до нас із Швеції. Хоча так просто воно, звісно, не перекладається, бо поняттям є суто шведським, а, отже, в інших мовах аналогів йому не існує. Lagom – відображення національного характеру і всього, що близько шведам: раціональне споживання, мінімалізм в дизайні, практичність речей, економія природних ресурсів, соціальна відповідальність. Lagom проповідує розумне відношення до життя: коли у тебе усього не багато і не мало, а в міру. Два кухлі пива замість трьох, два крісла в кімнаті замість одного, жирність молока 1,5 процента (найпопулярніше у Швеції молоко, бо не дуже жирне, але й не знежирене), невикличний зовнішній вигляд та й, взагалі, lagom – улюблене слівце шведів.  От запитує офіціант у ресторані: гостру страву подати чи ні, і у відповідь чує: lagom, тобто щось середнє, не пекуче, але й не геть прісне; продавець у магазині взуття цікавиться, як вам черевики, котрі ви приміряєте, чи не тиснуть і, якщо все гаразд, то знову почує у відповідь – lagom.
Швецію часто називають Lagomlandet, тобто країною lagom і формувався він століттями. За легендою, вікінги мали традицію пити медовуху, ель або грог з одного рогу, передаючи його по колу і роблячи ковток так, щоб вистачило на всіх: «laget om», що буквально означає «навколо команди», «по колу». Хоча є й інша теорія, за якою lagom походить від шведського «lag» - закон. Але більшість шведів схильні вважати першу з них правдивішою і я їх чудово розумію: версія про вікінгів значно привабливіша, хоча й не були ті хлопці взірцем моралі.
Отже, життя в стилі lagom – просте, без зайвих речей та мішури. Воно може видатися навіть нудним. Але lagom – аж ніяк не відмова від задоволень. Це вміння байдикувати…помірно та збалансовано. Звісно, що шведи теж дозволяють собі відхилитися від наміченого курсу. Чого вартує хоча би неймовірно міцна шведська кава, котру вони заварюють, підриваючи усі підвалини свого улюбленого lagom. Або всілякі солодощі – тістечка, просочені пуншем, шоколадні кульки в кокосовій стружці, булочки з корицею – вони обожнюють все це. Але після невеличкого потурання не карають себе жорсткими обмеженнями, а продовжують поводитися помірно, охайно та з гідністю. До речі, у шведів є одна традиція, котра виникла зовсім нещодавно, десь у кінці 50-их років минулого століття - «Солодка Субота». Після того, як вчені та лікарі з’ясували, що солодощі є однією з причин карієсу, то встановили рекомендовану норму їх  споживання – не частіше, ніж раз на тиждень. Шведи ж сприйняли це досить буквально й виділили один день з семи, коли можна влаштувати собі воістину солодке життя.
І, якщо вже мова пішла про їжу, то тут варто зауважити, що шведи – адепти правильного харчування. Тут lagom перегукується із золотим правилом дієтологів: вставати із-за столу потрібно тоді, коли ви ледь перестали почуватися голодними. Зазвичай вони самі кладуть собі їжу в тарілку, навіть в гостях. Вважається поганим тоном ділити на шматки торт або пиріг: кожен відрізає собі порцію по своєму бажанню. Якщо їжа лишається на тарілці, це вже не lagom і свідчить про те, що ви взяли собі більше, аніж потрібно. (З соромом згадую свій перший шведський стіл на all inclusive.)
Шведи цінують прості, зрозумілі та сезонні продукти, котрі готують без особливої вишуканості. Знамениті тюфтельки, котрі вельми полюбляв не менш знаменитий і зовсім аж ніяк не прихильник lagom, Карлсон, Котрий Живе На Даху; запечена риба; відварені овочі; самостійно випечений хліб; домашні джеми та соління. Магазинні напівфабрикати в цій країні не популярні.
Ще одне чисто шведське явище – «фіка». Таку назву має традиція робити перерви в роботі кожні дві години, аби випити кави. Тієї самої, термоядерної, з якимось смаколиком та розмовами про все, окрім роботи. Втім, якщо ви надаєте перевагу чаю, то до кави вас ніхто змушувати не буде. Але триває «фіка» не більше, аніж 15 хвилин, що теж в дусі lagom. Байдикування не заохочується, отож трудяться з максимальною віддачею, але тільки не під час «фіка».  Бо «фіка» - то святе і ніхто з відвідувачів чи клієнтів не ремствує. При чому, коли співробітники дружно вирушають на обід, не відповідає навіть телефон на рецепції та номер секретаря.
До слова, ритуал цей може проходити як на роботі, так і поза нею. «Фіка» - це перерва та спілкування і дуже воно мені прийшлося до смаку.
Варто зауважити, що в Швеції не прийнято затримуватися в офісі або працювати понад норму. Робочий день у них триває зазвичай з 8.30 до 16.00, а в п’ятницю до 14.00. Шведи радять вимикати корпоративну пошту та повідомлення мессенджерів у вільний час, запевняючи, що ефективність роботи від цього не знизиться. Людині просто таки необхідно перезаряджати свої батарейки. Тому в Швеції вважають, що ті, котрі працюють понад норму, не вміють планувати та розподіляти свій час, і в цьому, погодьтеся, є частка (якщо не всі 100%) істини.
Шведи впевнені, що більше – не завше краще, і щастя не вимірюється кількістю благ. Lagom не сприймає показової розкоші та демонстрації добробуту. Навіть якщо ви можете це собі дозволити, неприпустимо цим хизуватися, купуючи золоті годинники, сумки з логотипами та круті машини.
Шведи вважають, що тільки загальними зусиллями можна досягнути хороших результатів. Коли кожен робить свій внесок, суспільство, в результаті, може отримати неоціненну користь. Саме тому шведи не скаржаться на високі податки – вони розуміють, що вони дозволяють забезпечити населення якісною медициною, безкоштовними дитячими садками і так далі. Маючи все це, люди можуть спокійно працювати, заробляти гроші та віддавати частину заробітної платні на забезпечення собі справді гідного рівня життя.
Поняття «жити в міру» означає також витрачати менше води та енергії, використовувати екологічні товари, сортувати відходи – все це може врятувати планету від забруднення та глобального потепління.    
Певно, найкраще цю концепцію відображає шведська меблева компанія ІКЕА, котра запустила цілий проект, присвячений ідеї lagom. Його ціль – розповсюдження екологічного способу життя, не відмовляючи собі у тому, що любиш, але при цьому не беручи від планети більше, ніж потребуєш. Наприклад, учасники проекту радять частіше провітрювати речі, замість того, аби використовувати воду та електрику на прання, за допомогою спеціального таймера контролювати витрати води та світла в душі, а завдяки світодіодним лампам та спеціальним жалюзі зменшити споживання електрики. Та й самі меблі ІКЕА мінімалістичні та практичні, комфортні та невибагливі, екологічні та якісні, без зайвих наворотів та розкішних деталей. Сировина для них – дерево, корок, камінь. Стовідсотковий lagom.
Отже, послуговуючись дуже простими правилами, можна направду зробити своє життя більш впорядкованим та осмисленим. Меблі – тільки з природних матеріалів, одяг – з натуральних тканин. Найкращий відпочинок – на природі. Шведські жінки голосують за природну, невідретушовану красу, мінімум макіяжу в повсякденному житті та натуральні косметичні формули.
І мені теж захотілося спробувати жити в стилі lagom. Перечитавши кілька цікавих книжок на цю тему. Їх нині безліч, є й у нашій бібліотеці, та й собі я придбала «Маленьку книгу лагом» Джонни Джексон та Еліас Ларсен. Не менш пізнавальною є книга Елізабет Карлссон «Лагом. Шведські секрети щасливого життя» та інші. Усіх називати немає сенсу, а порекомендувати їх я хочу усім, кому не вистачає в житті рівноваги, гармонії, або якщо хтось не може віднайти баланс між особистим життям та роботою. Якраз у них ви й віднайдете конкретні рекомендації, як знайти, врешті, отой баланс, як почати займатися фітнесом собі в задоволення, як наблизитися до природи, як перейти на більш здорове харчування. До речі, даються там і конкретні рецепти страв з доступних продуктів. Книги націлені на те, аби зробити життя якіснішим та кращим під егідою lagom. У Елізабет Карлссон є досить промовиста анотація, у котрій зазначається, що: «Шведи не уявляють свій дім без затишку, рано встають, кілька разів на день поринають у приємне байдикування на роботі, щосуботи ласують солодощами, дотримуються правил і в усьому знають міру». Тобто, якщо ви хочете стати «ідеальним шведом», вам варто почитати якусь з цих чудових книг, де ви й отримаєте усі інструкції, аби реалізувати це бажання. І lagom вам у цьому в поміч. На цій мажорній ноті варто би і завершити цей допис, але…
Справа в тому, що самі шведи зовсім не згідні з тим, як lagom популяризується у всьому світі. Вони щиро не розуміють того ажіотажу, котрий виник навколо цього поняття. Адже вони завжди так жили і вважали те за норму, а тут раптом виявилося, що вони якісь особливі, що вони якось виділилися, привернули до себе надмірну увагу, що само по собі уже не є lagom.
Звісно, шведи дуже свідомі люди і те, як вони ставляться до природи, як живуть – цьому варто у них повчитися. Деякі з їхніх звичок, якщо їх перейняти, можуть реально покращити ситуацію на нашій спільній планеті. Але для шведів lagom має ще одну, негативну сторону – їм надзвичайно важко вийти із зони комфорту. Коли шведи приїздять в іншу країну, приміром, до Латинської Америки, туди, де зовсім інакший, протилежний скандинавському, менталітет, де у людей немає ніякого поняття про розклад та якісь правила і при цьому вони дуже галасливі та одягаються занадто яскраво, і клімат там абсолютно інший – для бідолашних шведів там  усе неlagom, не комфортно і більшість з них намагається чимскоріш накивати п’ятами звідтіля у свій суворий скандинавський рай. Коли шведам пропонують трішечки поексперементувати, вийти за рамки звичного, додати в життя екстріму, вони губляться і воліють залишатися у приємному для них середовищі. Не хапати зірок з неба, не виділятися з натовпу – в принципі, у цьому немає нічого поганого, якщо це справді подобається.
Взагалі, багато хто уявляє собі Швецію як якусь ідеальну країну, Утопію, де всі люди однаково щасливі, але це далеко не так. Ніде правди діти, там дуже хороший рівень життя і держава турбується про своїх громадян, забезпечуючи їм усі умови для процвітання. Але і там є глибоко нещасні люди, і у них теж існують проблеми та непорозуміння. У цій країні досить високий відсоток самогубств, що пояснюють «синдромом Мартіна Ідена» - коли людина досягла відповідного високого рівня і їй більше немає до чого прагнути, лишається лише одне – вкоротити собі віку…
Що ж, шведи, як і люди будь-якої іншої національності чи країни, дуже різні. Звісно, є серед них такі, що надають перевагу спокійному, розміреному способу життя і вважають за краще знаходитися у власній зоні комфорту. Але й трапляються там вельми екстравагантні персонажі, котрі намагаються стати відомими та помітними і є там дуже багато талановитих людей, котрі апріорі не вписуються у концепцію lagom. Творчим людям, взагалі, важко втриматися в рамках, та й, напевне, не варто цього робити.
Але, у будь-якому разі, концепція lagom є дуже цікавою та вартою уваги. Гадаю, що усім буде тільки краще від того, аби бодай трішки наблизитися до неї: почати сортувати сміття та віддавати старі речі на переробку, отримуючи задоволення від користі, котру ми при цьому принесемо суспільству. Або, скажімо, поступитися комусь місцем в автобусі чи електричці. Так-так, це теж, виявляється, вписується у lagom, як би нам не намагалися нині втовкмачити, що на заході, мовляв, так не прийнято робити. Мені здається, що серед нормальних людей і в нормальному суспільстві це повинно бути нормою і мені особисто дуже симпатичний lagom саме цими невеличкими актами доброти, котрі проповідує ця концепція.
Ну, і на десерт, під «фіка», трішечки гарної музики від легендарного шведського гурту «Abba». Здається, він ідеально вписується в концепцію lagom: все в міру, мелодійно та… ностальгійно.


Немає коментарів:

Дописати коментар