понеділок, 25 лютого 2019 р.

Новинки! 7 книг для майбутніх дипломатів!

       Дипломат повинен бути всесторонньо розвиненою людиною, мати гнучкий розум і здатність адаптуватися до будь-якої, найнесподіванішої ситуації. Крім того, дипломат просто зобов'язаний знати історію, культуру і традиції іноземних держав.   Майбутнім дипломатам, спеціалістам у галузі міжнародних відносин, історикам  - всім, хто цікавиться перебігом політичних подій у світі пропонуємо підбірку нових надходжень до нашої читальной зали.

1. Ален Безансон. Свята Русь.


    Мистецтво брехні таке ж старе, як і сама Росія. І Кюстін, і Мішле відзначили це мистецтво як її основну рису… Але наше ХХ століття пізнало нову і складнішу версію згаданої брехні – комуністичну брехню. Вона не є власне російською. Проте вона вийшла з Росії і поширилася на всю територію комунізму.
   Ален Безансон – видатний французький історик, філософ, глибокий знавець російського, радянського і німецького тоталітаризму та історії християнства у своїй новій книжці «Свята Русь» намагається знайти відповіді на цілий ряд запитань:
    -«Чому кажуть «свята Русь» і не кажуть «свята Франція», «свята Німеччина», «свята Італія»?»;
    -«Чому, коли  мова заходить про роман Толстого, п’єсу Чехова чи балет Чайковського, вживають вираз «російська душа»?»;
    -«Коли і за яких обставин «викликаються»на авансцену  історії міфологеми «Москва – третій Рим», «Свята Русь»?»;
   -«Чому європейці рідко послуговувалися об’єктивною інформацією про Росію, а більше керувалися міфами і стереотипами й дивилися на Росію крізь деформовану призму?».
      У своїй книжці «Свята Русь» Ален Безансон намагається знайти відповіді на ці та інші запитання. Порушена тема є особливо актуальною в нинішніх геополітичних реаліях, особливо в умовах розв’язаної Росією гібридної війни проти України. Володіючи широким спектром знань з історії, філософії, релігії, літератури, автор на численних прикладах переконливо показує, що гібридна війна Росії проти світу ніколи не припинялася.


2. Голвей Террі. Слова, що лунають крізь час. Найважливіші в історії людства промови, які змінили наш світ.




   Террі Голвей – професор Університету Кіна, автор низки книг, журналіст. Зібрані в цьому виданні виступи належать до різних епох, однак порушені в них теми, виголошені провідні ідеї та гасла ніколи не втратять своєї актуальності. Промова – один із найефективніших засобів впливу на людей, до якого свого часу вдавалися біблійні пророки й стародавні можновладці та якого, незважаючи на розмаїття новочасних інформаційно-комунікаційних технологій, не цураються і сучасні громадсько-політичні та державні діячі. Історичні постаті, що прорікали промови, силою слова будили людську волю і свідомість, руйнували духовні кайдани, вели народи на ратні подвиги і, зрештою, змінювали хід історії. Кожну з поданих у книзі промов по праву можна назвати взірцем ораторського мистецтва. Ось деякі з них: «Мартін Лютер відмовляється привселюдно зректися свого вчення», Єлизавета І сміливо зустрічає Непереможну армаду: «Я сама буду вашим генералом»; «Ганді закликає до мирного протистояння і відмови від співпраці з колонізаторами»; «Молитва Франкліна Делано Рузвельта в день висадки союзницьких військ у Нормандії: «Вони воюють заради того, щоб припинити війну агресора», «Таємна доповідь Микити Хрущова «Про культ особи та його наслідки» та багато інших.

3. Джаред Раймонд. Зброя, мікроби і сталь: Витоки нерівностей між народами.


   Смілива наукова розвідка американського еволюційного біолога Джареда Раймонда «Зброя, мікроби і сталь» - це світовий науковий бестселер, який розійшовся багатомільйонними накладами і продовжує долати нові рубежі. Автор розкриває первинні історичні причини нерівностей сучасного світу, які, на його думку, криються в глибинах доісторичного минулого людства. На основі масштабних міжконтинентальних порівнянь і залучення широкого спектра новітніх досягнень історії, біології, лінгвістики, археології, епідеміології, біогеографії, палеонтології та екології Джаред Раймонд намагається пояснити «найзагальнішу схему історії», давши відповідь на головне питання книги: чому вогнепальна зброя, найзгубніші мікроби та сталь з’явилися у суспільствах одних частин світу, даючи їм переваги у завоюванні народів інших частин світу.

4. Генрі Кіссинджер. Дипломатія.


   Важко уявити сучасну історію та дипломатію без постаті Генрі Альфреда Кіссинджера - американського політика, дипломата та політолога німецько-єврейського походження. Він один  з найвпливовіших зовнішньополітичних стратегів США 1970-х років. «Архітектор» короткочасного пом'якшення військово-політичного протистояння СРСР з країнами Заходу, що тоді одержав назву "розрядка". Лауреат Нобелівської премії миру у 1973 р. («На знак визнання заслуг у зв'язку з перемир'ям у В'єтнамі».). Ця людина зробила вагомий внесок у розбудову дипломатичних відносин світового масштабу.
    У фундаментальному виданні , яке ми представляємо, присвяченого історії дипломатії XVII-XX ст., автор розповідає про основні методи здійснення зовнішньої і внутрішньої політики, до яких вдавалися найвідоміші державні діячі – від королів та кардиналів до президентів, прем’єрів та працівників дипломатичних відомств. Поданий матеріал, залежно від розглядуваного історичного контексту, можна умовно поділити на чотири частини: епоха кардинала Ришельє (особливості зовнішньої політики самого кардинала, його дипломатичних партнерів та опонентів); зовнішньополітична боротьба між Наполеоном ІІІ та Бісмарком (причини поразки представника роду Бонапартів); дипломатія напередодні Першої світової війни, міжвоєнного періоду та під час Другої світової війни (створення Лігі націй і системи колективної безпеки, складні взаємовідносини між Гітлером, Сталіним та Чемберленом); період повоєнного облаштування світу – 90-ті рр.. (створення ООН, холодна війна, розпад Радянського Союзу тощо).
    «Елегантно написане дослідження західної дипломатії…Тонко, дещо скандально та захоплююче…» - так охарактеризувала книгу американський літературний критик Мічіко Какутані.

5. Лі Куан Ю. Роздуми великого лідера про майбутнє Китаю, США та світу.


     Лі Куан Ю – один із найвизначніших сучасних геополітологів і стратегів, засновник Сінгапуру, крихітного міста - держави, яке під проводом свого харизматичного лідера перетворилося з колоніального порту на квітучий азійський мегаполіс, - ділиться власним баченням найближчого майбутнього таких провідних гравців світової політики, як США і Китай, розмірковує над майбутнім Індії й інших країн, дає відповіді на пекучі питання стосовно ісламського тероризму, світової геополітики, глобалізації та демократії.
   Книга насичена фактами й аналітичними оцінками. Якщо ви цікавитесь майбутнім Азії, а отже, і майбутнім усього світу, вам необхідно прочитати цю книгу.

6. Ян Морис. Чому Захід панує – натепер: Оповіді з історії та що з них випливає щодо майбутнього.


   У пропонованій книжці автор, відомий американський історик, захопливо й невимушено подає власну концепцію розвитку світової цивілізації. Його потрактування перебігу подій минулого цілком оригінальне й рясніє парадоксами, а прогнози на майбутнє здатні спричинити палку дискусію. Книжку призначено і фахівцям, і широкому загалові читачів, що цікавляться світовою історією.

7. Шарий А., Шимов Я. Коріння та корона? Нариси про Австро-Угорщину: доля імперії.


    Книга про долю Австро-Угорської імперії, століття тому- другої за площею та третьої за чисельністю населення країни Європи, на території якої тепер розташовано тринадцять незалежних держав. Корону Габсбургів знищила Перша світова війна, але коріння їхньої імперії й досі підживлює центральноєвропейський простір.
     Праця А.Шарого та Я.Шимова стане справжньою знахідкою для поціновувачів історії Центральної Європи. Ще ніколи досі заснований на глибокому знанні фактів аналіз історичних процесів не супроводжувала така захоплююча розповідь про будні та свята дунайської монархії, такі яскраві портрети династії Габсбургів і їхніх підданих, такі живі нариси про поїздки великими й малими габсбурзькими містами: Віднем та Будапештом, Прагою та Львовом, Сараєвом та Трієстом.

       Завжди чекаємо на вас у нашій читальній залі!










Немає коментарів:

Дописати коментар