вівторок, 7 лютого 2023 р.

КНЯЗЬ РУСИНІВ. У ПАВУТИННІ ІНТРИГ

1649 рік. Великий князь Любарт Гедимінович, володар Галичини та Волині, повдовів, тому їде до Новогрудка брати шлюб з ростовською князівною Ольгою Костянтинівною. Князеві потрібен спадкоємець і вигідні зв`язки, тоді як для юної Ольги цей шлюб – сповнений трепету життєвий крок. Чи зможе вона здобути кохання чи бодай прихильність старшого і такого владного чоловіка?

Гуляючи весілля, Любарт і гадки не мав, що тим часом давній суперник польський король Казимир оплів його державу павутинням інтриг і зради. За відсутності князя бояри здають Казимирові більшу частину князівства. Польський король упевнений, що забере у Любарта  Русь. Але всупереч лихій долі князь готовий боротися за свою державу.

Роман Ярослави Дігтяренко «КНЯЗЬ РУСИНІВ. У ПАВУТИННІ ІНТРИГ» знайомить читача з подіями перших років Довгої війни за галицько-волинську спадщину поміж польським королем Казимиром III Великим та Любартом Гедиміновичем, литовським княжичем і останнім самостійним володарем Галицько-Волинської держави. Ця війна тривала з 1340-го до 1392 року. Попри її істотний вплив на подальшу долю України, до наших часів дійшло вкрай мало подробиць. Іноді літопис укладався через сто-двісті років після подій, тому оповідання містили виразні ознаки легенди або перекручування. Авторці довелось по крихтах збирати інформацію, користуючись українськими, польськими, литовськими, угорськими, тюркологічними науковими матеріалами та даними археологічних досліджень.

Попри воєнну тему, ви майже не знайдете на сторінках книжки описів батальних сцен з однієї простої причини – середньовічні війни велися переважно невеликими сутичками, шляхом розорення територій противника, або полягали в облозі фортець. Зате ви дізнаєтеся про хитросплетіння середньовічної дипломатії та політичного інтриганства, а також про повсякденне життя середньовічних українців.

Отож, якщо Вас зацікавила ця книга, з нетерпінням чекатимемо у читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва!


Немає коментарів:

Дописати коментар