четвер, 15 грудня 2022 р.

"В оточенні психопатів, або як уникнути маніпуляційц з боку інших" Т. Еріксона

 

«Уявіть собі, що перед вами сідає неймовірно приваблива особа і з захопленням промовляє: «Ви – найпрекрасніша людина, яка мені коли-небудь зустрічалася!..» Він (або вона) розпитує вас про вас самих – хоче знати практично все. Ця людина взагалі не говорить про себе, а поводиться так, ніби окрім вас двох у кімнаті немає нікого іншого. Вона зосереджується на вас як на людині й робить так, що ви почуваєтеся краще, ніж будь-коли у своєму житті. Ця особа показує своє захоплення вами, каже вам лише приємні речі й висловлює почуття, які ви очікували почути від когось усе своє життя… Здається, ви нарешті знайшли свою половинку. Якимсь незрозумілим чином у вашому серці починають вирувати переживання, яких ви ніколи раніше не відчували…

       Чи можете ви подивитися в дзеркало і чесно сказати, що така ситуація на вас ніяк не вплине? Ви вважаєте, що не «поведетеся» на такі романтичні трюки й будете чітко розуміти, що ця людина насправді домагається чогось зовсім іншого? Якщо йдеться не про ваше тіло, то, напевно, про ваші гроші. Добре подумайте перед тим, як відповісти. Тому що, якщо ви ніколи не бували в подібній ситуації, то не побачите небезпеки. Ця людина розповість вам свої секрети, і змусить вас розкрити їй ваші. Ви відповісте на всі питання цієї зацікавленої особи, єдина мета якої – дізнатися про вас якомога більше».

       Шведський журналіст і письменник, психолог із соціальних комунікацій Томас Еріксон (нар. 1965) став всесвітньо відомим після виходу книги «В оточенні ідіотів». Автор винайшов свою модель поділу людей на психологічні типи, на чотири кольори за логікою поведінки і темпераментом. Отже, «поведінка буває червоного, жовтого, зеленого та синього кольорів. Червоний позначає домінантне ставлення, жовтий – натхнення, зелений – стабільність, а синій вказує на аналітичні здібності… Дуже поширене питання, яке мені ставили стосовно попередньої книги: чи може людина мати всі кольори?.. Насправді, у всіх нас є можливість використовувати поведінку, яку ми хочемо, тому що ми – розумні істоти, які здатні самостійно мислити. У міру того, як особистий інстинкт посилюється, жовта людина знає, коли настав час закрити рота й відкрити вуха. А зелена людина може навчитися говорити те, що думає насправді, від душі, навіть якщо це може призвести до конфліктів. Але здебільшого в поведінці переважають два кольори».

       Проте є люди, яких не можна віднести до жодного типу. Йдеться про психопатів, з якими потрібно поводитися вкрай обережно.

       Нова книга Томаса Еріксона «В оточенні психопатів, або як уникнути маніпуляцій з боку інших» (видавництво Фоліо) дає відповіді на питання: що твориться в голові психопата і чим він відрізняється від інших людей; як «вирахувати» психопата; як захиститися від його маніпуляцій? Звичайно, не кожен психопат є божевільним серійним убивцею. Але більшість з них — серед нас: у вашому районі, на роботі або навіть у вашій родині. Настав час раз і назавжди дізнатися, як вони маніпулюють вами, — поки не стало надто пізно!

         Отож, чекаємо на вас у читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва!

 #тижденьчитання #Читай_на_Волі_2 #психологічна_допомога

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар