середу, 15 вересня 2021 р.

#Літературні подорожі. Барселона Антоніо Гауді. Частина 2.Небезпечні сходи собору Саграда Фамілія.

 

Продовжуємо наші літературні подорожі з американським письменником Деном  Брауном. Повертаємось до його роману  «Джерело» і до знайомства з архітектурним шедевром Антоніо Гауді - собором  Саграда Фамілія у Барселоні.

Сьогоднішня розповідь про знамениті і дуже небезпечні гвинтові сходи цієї дивної споруди. Ось як пише про них Браун у 69-му розділі:

 «Наближаючись до входу в крипту, Ленґдон помітив угорі блідий циліндр, який тягнувся кудись у височінь понад стіною храму.

«Ті самі гвинтові сходи», — подумав він; Ленґдон ще жодного разу не наважувався піднятися ними.

Запаморочливі сходи Сагради Фамілії потрапили в рейтинг двадцяти найнебезпечніших сходів світу за версією часопису National Geographic — причому посіли третє місце, одразу після ковзких сходів храму Ангкор-Ват у Камбоджі й порослого мохом каміння над водоспадом Казан Диявола в Еквадорі.

Ленґдон поглянув на підніжжя сходів, які штопором закручувалися вгору й зникали в чорноті».

 «Равлик Гауді» - таку назву отримали сходи, про які згадує Ден Браун у романі. Архітектор закрутив сходинки у спіраль таким чином, що в результаті утворилася гігантська морська мушля. Саме на сходах Гауді в романі були вбиті два агента Королівської гвардії Іспанії, що супроводжували професора Ленгтона і його супутницю.

Гвинтові сходи в храмі Саграда Фамілія використовуються для спуску з оглядових майданчиків веж фасадів Різдва і Страстей Христових. Зверху візуально являє собою ідеально закручену спіраль, що захоплює дух і не дарма.

Підйом доступний на вежі фасаду Страстей і фасаду Різдва. Вартість включена  до квитків відповідної категорії. Для доступу на дзвіниці використовуються ліфти (окремий для кожної), для спуску - одні гвинтові сходи на дві вежі. Спуск крутими сходами з вузькими прорізами і повною відсутністю перил для правої руки (оскільки по сходах тільки спускаються з веж) - окреме випробування Саграда Фамілія, особливо для людей з проблемами  здоров'я. За вимогами безпеки діти до 6 років не допускаються для підйому на вежі, діти до 16 років - тільки у супрові дорослих.

 Фотографій  в Інтернеті є досить багато. Їх варто  переглянути, як і чисельні відео, почитати розповіді туристів, а найкраще - відвідати столицю Каталонії і  собор Саграда Фамілія.


 

#літературніПодорожі #Цецікаво

Немає коментарів:

Дописати коментар