середу, 3 квітня 2024 р.

#Цікавинки з часопису "Київ". «Дві війни Анжели Кущик».

    

    Анжела Кущик закінчила Українську академію образотворчого мистецтва та архітектури, навчалась на графічному факультеті в майстерні книжкової графіки Г. І. Галинської. Працює в техніках офорту, літографії, гравюри, а також з аквареллю та акрилом. Використовує етнічні мотиви. Брала участь у виставках у Києві, Венеції, Аддис-Абебі, Мілані, Відні. Персональні виставки художниці Stop the War in Ukraine відбулися в Польщі, Німеччині, Ірландії. Цей проєкт отримав премію «Європейці в мистецтві» в Мюнхені у номінації «Найкращий арт-проєкт», а також запрошення провести персональну виставку в Німеччині. Роботи зберігаються у приватних колекціях України, Німеччини, Італії, Франції, Канади, Англії, Іспанії, США, Ефіопії, Японії.

                                              
     «На момент, коли восени 2020 року розпочались воєнні дії між повстанцями провінції Тиграй і федеральним урядом, ми з чоловіком, який працював у проєкті Світового банку, жили в Аддис-Абебі вже майже два роки. Я встигла закохатися в цю країну, бо християни в Африці, в Україні та інших країнах однакові. І ось прем’єр-міністр, чиї миротворчі зусилля за рік до того відзначено Нобелівською премією миру, дає наказ на війну…Я приїхала до Києва в січні 2022-го, маючи зворотний квиток на 25 лютого…Перші тижні було дуже страшно, ніхто не знав, чого чекати, але коли бачила новини, як відчайдушно борються наші герої, як вони зупинили ворога і там, і там, мене переповнювала неймовірна гордість, і я бережу це відчуття як свій найбільший скарб тих днів…»

    «Коли малюєш картини війни, відчуваєш величезний біль, бо й сам переживаєш те, що хочеш зобразити. Знаєте, я зрозуміла тоді, що відбувається в такі хвилини. Ти ніби помираєш – і знову народжуєшся. Знов. І знов. І знов…»

    Ще більше про те, як народжувались роботи пані Анжели, ви зможете дізнатись, прочитавши інтерв’ю Сергія Сингаївського з київською мисткинею «Дві війни Анжели Кущик». Його опублікував часопис «Київ» у N 1-2 у 2023 році. Тут же можна ознайомитись з картинами художниці. 

    Чекаємо на Вас у читальній залі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва! 

Немає коментарів:

Дописати коментар